Tilbake til oppskrift-oversikten

Kalkun er vår største spisefugl, men er så enkel å tilberede at selv jeg kan fikse det.

Kalkun finnes i størrelser fra 2,5 til 7,5 kg. Beregn 500 gram pr. person.

Kalkun bør tines langsomt, helst i kjøleskap eller annet kjøligt sted. Tiningen kan ta opptil 2 døgn. I romtemperatur tar tiningen ca. 1 døgn.

Noen fyller kalkunen med stuffing. Vi bruker det ikke, og er ikke nødvendig for et saftig og godt resultat.

Kalkun

1 kalkun i passende størrelse.

Steking
Bind opp kalkunen før steking slik at vinger og ben holdes på plass. Vingespissene føres frem mot halsen, bøyes inn mot halsåpningen og legges under nakken. Slå en hyssing rundt begge vingene og stram til. Bind også sammen bena.

Kalkunen pensles med smeltet smør tilsatt salt, pepper og evt. annet krydder før steking. Legg kalkunen på rist over langpannen eller direkte i langpannen, hvis kalkunen er stor. Settes i ovnen ved 160°C på nederste rille. Steketiden beregnes til ca 1/2 time pr. kg kalkun. NB! Stikk en spiss kniv inn ved lårfestet for å kontrollere at det siver ut klar kjøttkraft. La kalkunen hvile ca. 15 min. før oppskjæring.

Oppskjæring
Vi bruker å servere kalkunen "hel" med bryststykkene ferdig oppskåret i skiver og lagt tilbake på fuglen. Bryststykkene skjæres ut ved å legge kalkunen på ryggen og så føre en spiss, skarp kniv langs brystbenet og følge dette helt ned. Skjær så stykket løs fra yttersiden ved lårfestet. Hvert bryststykke skjæres i ca. 1 cm tykke skiver og legges så "hele" tilbake.
Låret kan også deles ved at man først snitter med knivspissen langs lårbenet og fører så kniven langsetter og under benet til låret er benfritt. Nederst på låret sitter en del sener som fjernes. Når ben og sener er fjernet, skjæres låret i skiver på tvers.

Tilbehør
Til kalkunen serverer vi grønnsaker; rosenkål, erter, broccoli, asparges o.l., epler og svisker (kan godt være med under stekingen).

Fløtesaus
4 dl kraft
3 ss hvetemel
2 dl fløte
salt/ hvit pepper
Kok ut innholdet i langpannen og sil skyen. Mål opp 4 dl sky og kraft kokt på innmaten. Kok opp kraften og tilsett hvetemel utrørt i litt vann. La sausen småkoke ca. 5 min.. Ha i fløte og smak til med salt og pepper.

Waldorfsalat
3 epler
2 ringer annanas
150 gram sellerirot
eller 2 - 3 stilker selleri
100 gram druer
1 dl valnøtter

Dressing:
1 1/2 dl majones
1 1/2 dl kremfløte
saft av 1 sitron
2 - 3 ts sukker
Epler, ananas og sellerirot skjæres i terninger. Druene deles i to og nøttekjernene grovhakkes. Pisk kremfløten og blan den med majones, sitronsaft og sukker. Bland alt forsiktig. Pynt med druer og valnøtter.

Tilbake til oppskrift-oversikten


Kari og Bjørn Halland, Kongleveien 17, 8027 Bodø - Telefon 75 59 00 10