Tilbake til oppskrift-oversikten

TILBEHØR:
Gode mandelpoteter
surkål og/eller rødkål
"trillerter"
asparges
gulrøtter
svisker
tyttebær
stekesjy og evt. brunsaus

Drikke
Til ribben drikker vi en
kraftig rødvin
Evt. øl og aquavit

 

Juleribbe


Beregn ca. 500 gram ribbe pr. person
På ca 2 kg ribbe:
ca. 2-3 ts salt
1/2 ts pepper

1. Se etter at bena er saget helt over.
2. Lag ruter i svoren ved å skjære gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Rut parallelt med bena, så blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking.
3. Gni inn ribba med salt og pepper 2 døgn før steking. Pass på at krydderet kommer godt ned mellom svor og ben. Dekk ribba med aluminiumsfolie og sett den kjølig.
4. Legg ribba i langpanna med svoren ned. Hell over vann slik at det dekker svoren (ca. 1 cm).
5. Forvarm ovnen til 100 - 150 °C. Sett langpanna med ribba og vannet midt i ovnen i ca. 2 - 3 timer. Nå "blåser" ribba seg litt opp og svoren blir tykk/ bløt.
6. Legg ribben over på rist og putt en asjett under. Det er viktig at ribba er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent resultat. Sett panna tilbake midt i ovnen og la ribba steke videre i ca. 200 °C ca. 2 timer (avhengig av tykkelse).
7. Ofte får ribba sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden: Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 °C eller bruk ovnens grill. Følg med så du ikke brenner svoren. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumsfolie slik at de ikke blir brent.

Tilbake til oppskrift-oversikten


Kari og Bjørn Halland, Kongleveien 17, 8027 Bodø - Telefon 75 59 00 10