Tilbake til oppskrift-oversikten

Jamies Laks -
Focaccia, laks og terte

Focaccia (Brød med urteolje)
Sitron/lime-krem terte
Laks i ovn
Aioli med basilikum
Brød med urteolje (Focaccia)
500g hvetemel
500g durumhvete
30g gjær
30g sukker
30g salt
Ca 6 dl vann

URTEOLJE
Rosmarin (knust)
Salt
5 fedd hvitløk (knuste)
Olivenolje

BRØDET Smuldre og rør ut gjæren i lunkent vann. Tilsett sukker. Melet, salt og gjær eltes til deigen er hvit, bløt og glatt. Sett deigen til heving en halv time. Luften bankes ut av deigen som kjevles ut og legges i en panne med litt mel i bunnen. Deigen skal ha samme tykkelse overalt. Hell urteolje over deigen og press huller i den. Heretter skal brødet igjen heve i en halv time, eller til det har fått dobbelt størrelse. Sett pannen forsiktig inn i ovnen. Baketid: 15 minutter ved 200 grader.
Laks med grønnsaker og basilikum-aïoli
Grønne bønner
Cherrytomater
1 stor bunt basilikum
Sorte oliven med sten
Olivenolje
Laksefileter
Sitronsaft
Ansjoser (evt.)

Basilikum-aïoli (majones)
Eggeplomme
Olivenolje
Fransk sennep
1/2 fedd hvitløk
Basilikum
Sitronsaft
Salt
Pepper

LAKSEN Bønnene forvelles i kokende, saltet vann. Del tomatene. Fjern olivensteiner. Når bønnene er klare, helles vannet av. De blandes med tomater og oliven i en skål og strøs med basilikum. Hell deretter på olivenolje og la det stå og trekke. Hell olje og litt salt i bunnen av en langpanne. Legg laksefiletene på den ene siden og grønnsaksblandingen på den andre.Legg ansjoser på grønnsakene og press litt sitronsaft over laksen. Salt med havsalt og litt pepper. Steketid: 12 - 15 minutter på 250 grader avhengig av laksefiletene.

BASILIKUM-AÏOLI Eggeplomme og olje røres forsiktig sammen så majonesen ikke skiller seg. Tilsett en toppet spiseskje sennep. Mos hvitløk i en morter sammen med salt og basilikum og bland i majonesen. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
Sitron-lime-krem terte
Mørdeigsfyll: 8 hele egg 340g sukker.
Skall av 1 lime
6 sitron/limesaft (3dl saft)
3,5 dl pisket fløte

TERTEN Forstek en frossen paibunn i 10 min på 180 grader. Egg, sukker og limeskall piskes hvitt.Rør inn sitron/limesaften, og til slutt tilsettes fløten. Fyllet helles i den forbakte paibunnen.Baketid: ca. 20 minutter, 180 grader. Terten skal hvile 1 time etterpå. Den "skjelver litt" når man tar den ut av ovnen.

Tilbake til oppskrift-oversikten


Kari og Bjørn Halland, Kongleveien 17, 8027 Bodø - Telefon 75 59 00 10