Ingredienser
2 kg blåskjell
6 sjalottløk
2 fedd hvitløk
50 g smør
5 dl tørr hvitvin
1 bouqet garni
persille

RENSING AV BLÅSKJELL
Vask ferske blåskjell under rennende kaldt vann. Kast blåskjell som er åpne og ikke lukker seg innen et minutt etter at de har fått seg et slag mot kjøkkenbenken. Også ødelagte skjell må kastes.

HVOR MANGE BLÅSKJELL PR. PERSON?
Beregn ca. 1/2 kg blåskjell pr. person.
Rester av kokte blåskjell kan godt fryses. Ta dem ut av skjellet og hell over blåskjellkraft. Avkjøles helt før de puttes i fryseren. Ved 18 minusgrader er blåskjellene holdbare i ca. 2-3 måneder. Tin før bruk.

 

Franske
Blåskjell
med Hvitvin


Rens blåskjellene.
Finhakk løk og stek den sammen med presset hvitløk i smøret til den glinser.
Tilsett vin og bouqet garni og varm opp alt til kokepunktet. Ha i blåskjellene og godt med hvitvin. Dampkok skjellene i ca. 10 minutter til de har åpnet seg. Rist av og til på kjelen under koking.
Legg blåskjellene i et stort, oppvarmet fat og hold dem varme. Kok inn vesken til det halve og legg blåskjellene tilbake i kjelen. Strø hakket persille over og server med sennepssaus, varm pariserloff og kryddersmør.

BOUQUET GARNI
Det er fort gjort å lage en bouquet garni ! Skjær en fem cm lang bit av den grønne delen av en purre. Bruk bare det ytterste bladet og brett det rundt en liten bunt selleri, en kvist timian og laubærblad. Fest purrebladet med hyssing.


Her tilberedes blåskjell en fin høstdag, på tur med Systemhus-ansatte og båten Viktoria.


Kari og Bjørn Halland, Kongleveien 17, 8027 Bodø - Telefon 75 59 00 10