Tilbake til oppskrift-oversikten

Jens sin Bacalao

4-6 personer (ikke kok for lite, bacalaoen er god dagen etter eller du kan fryse den)

1 kg utvannet, skinn og beinfri klippfisk
Riv skinnet av fisken før du legger den i bløt, da holder det med under et døgn i vann for å få ut noe av saltet og den ellers har riktig konsistens, hvis ikke fisken er stor. For å få fisken renset for bein etc., gir jeg den et oppkok.
1 kg potet (skåret i tynne skiver)
2 spanske pepper (klippet i smale strimler)
1/2 kg tomat (flådd og skåret i tynne skiver)
Ha tomatene i kokende vann så slipper de skinnet lett.
3 løk (skåret i tynne skiver)
4 dl olje (olivenolje "ekstra virgin")
100 g smør
2 dl vann

Legg alt lagvis i kjelen. Begynn med løk, så potet, fisk og tomater, løk, fisk potet, tomat osv....

Varm oljen i en tykkbunnet kasserolle, avkjøl den for den helles over fisken. Smøret kan legges i bunnen før første lag med løk. Vannet tilsettes sammen med oljen til slutt.

I oppskriften står det at bacalaoen skal småkoke ca. 1 time eller til potetskivene er møre, min erfaring er at dette tar ca. 2 timer.

Du må ikke røre i kjelen, men drei den av og til slik at bacalaoen ikke svir seg fast i bunnen.

Server bacalaoen rykende varm med brød til. For de som ikke synes dette blir "hot" nok anbefaler jeg tabasco (peppersaus).

Akevitt og øl er ikke å forakte som tilbehør.

God og grei mat i sosiale lag, lykke til.

Jens

Tilbake til oppskrift-oversikten


Kari og Bjørn Halland, Kongleveien 17, 8027 Bodø - Telefon 75 59 00 10